JavaScript Nedir?
JavaScript kullanıcı/tarayıcı taraflı çalışan bir script dilidir. İlk kez bugün kullandığımız bir çok tarayıcının temelini oluşturan Netscape tarafından kullanıma sunuldu. Uzun bir süre; kendisinden beklenildiği gibi, Microsoft Jcsript ile tek eline almak için uğraş verse de bunu başaramadı. Bugün kullanıcı tarafında basitten karmaşığa bir çok işlem için kullanmatadır ve Web Uygulumaları geliştiren herkesin kullandığı büyük bir nimettir. Sliderlardan tutun, basit ve gelişmiş bir çok efektin kullanmasına imkan vermesinin yanında, Json yardımıya sunucu taraflı yapılan listeleme gibi işlemleri kullanıcı tarafına tarafına taşıyarak sunucu kaynaklarından tasaruf etmemize de imkan sağlar.
JavaScript iki şekilde kodlanabilir. Birincisi html kodlarının arasına direkt olarak kodlarımız aşağıdaki gibi yazabiliriz.
<script language="javascript"> //kodlar </script>
Bir diğer yol ise harici bir JavaScript dosyasına kodlarımızı yazarak sayfamıza çağırabiliriz.
<script src="harici.js"></script>
Bir çok otorite; JavaScript dosyasının dışarıdan çağırılmasının daha doğru olduğunu savunmakta. Bunun iki nedeni bulunmakta. Birincisi; farklı sayfalarda kullanacağınız js fonksiyonlarını tekrar tekrar yazmak zorunda kalmayıp tek bir yerde toplamak ve bütünlüğü sağlamak. İkinci nedeni ise dosya büyüklüğünü azaltarak seo açısından sayfa yüklenme hızını arttırmak. Harici olarak çağırdığınız js dosyaları tarayıcı önbelleğinde saklanır ve tekrar çağırılmalarda önbellekten kullanılır. İki farklı kullınımın işlevsellik olarak arasında pek fark yoktur. Ancak js içerisinde php‘den veri yazacaksanız dahili olarak yazabilirsiniz.
Kısaca anlatmak gerekirse JavaScript hayatımızı kurtaran bir script dili ve yapabileceklerimiz hayal gücümüzle sınırlı. Ajax, Jquery gibi kütüphaneler JavaScript Üzerine inşa edilmiş, birer JavaScript Kütüphaneleridir.